Uppflyttade till IPO-R Ruinsök klass B!

Söndag 23 oktober kl. 8.30 på Åkerigrus

(IPO-R A tävling)

Jag lottades som nummer 4 av 5. Lång väntan som taggade Kipper mycket. Fast det gjorde inget.

Stor ruin, 15 minuter. Jag vet inte hur länge Kipper sökte men de två figgarna hittade han snabbt och markerade på sitt eget lilla vis. Ljust och fjolligt (som domaren sa). Men han gör det så snyggt, helt utan min hjälp. Jag såg inget för vi var tvungen att stå kvar på baslinjen. Kipper jobbade helt självständigt och snyggt uppe på ruinen. Det var folk som gick omkring på ruinen, rök hela tiden och skott. Det var 2 helt dolda varav en jättedjup. Kipper hittar snabt och stannar kvar och markerar med pip som övergår i rätt bra skall. Han står kvar medan vi tar fram figgen. Vi går ner till baslinjen och skickar om därifrån. Man får bara skicka från en sida. Det var lite svårt att lita på att Kipper jobbade när jag inte såg honom men enl domaren gjorde han ett fint jobb. Vi fick 198 av 200 poäng.

Efter lunch var det miljöbanan. Den klarade vi på gränsen, 35 av 50. Kipper gjorde rörliga tunnbron bra men missade helt gungbrädan (som vi hade åkt enkom på luchen till Timrå och tränat på). Vågräta stegen, kryptunneln, ostabila underlaget gick bra. Långhoppet som han är så bra på trampade han igenom och dirigeringen tog han i fel ordning och bara två bord. Sista momentet var hantering och det gick sådär. Kipper hatar ju att bli buren. Så fort provledaren hade satt ner honom så sprang han till mig.

Lydnaden kvar. Kipper gjorde sitt bästa och vi fick 42 av 50. Momenten lottades och vi började med sittande med avhämtning som gick fint. Sedan var det kryp 10 meter, också bra. Fritt följ med skrammelstörning (som jag gick utan kommendering, jo jag mindes programmet) helt OK fast Kipper blev lite tveksam i gruppen där det också ingår en hund. Läggande med inkallning och skott och ställande med inkallning, apportering (jag har ett paraply som vi har övat med men när Kipper skulle ta det på tävlingen så var han väldigt tveksam) OK.
Framåtsändande 40 meter men platsläggande blev 20 meter kanske, annars bra.

Efter alla moment så var det platsliggning. Kipper låg fint i 10 minuter. Vi har inte tränat men han är rätt säker på att vänta. Förutom störningar i form av skott och skrammel och att en annan hund( som skäller och springer och kommenderas) gör sitt program på samma plan som vi ligger plats så kommer det en gubbe som passerar Kipper med några meter och skriker: Uh! Där får du inte stå! åt nån som kommer gående. Duktig Kipper ligger kvar något förvånad.

Allt slutade med att vi vann på 275 poäng och blev uppflyttade till Klass B!


Räddningsträning

Söndag 9 oktober 2011 kl.11.00 på Åkerigrus

(Hela gruppen uppdelat på 2, jag hade Karin som ledare)

Vi skulle köra höga. Kipper var tokladdad och skrek på vägen mot sökområdet. Han sprang hela området och fick inte vind på den 1:a figgen utan kastade sig vidare till den 2:a. Den var uppe på en container och det var svår vittring. Kipper for av och an och smågnällde lite och fäste fint. Bra skall men Karin tyckte det var lite väl långt ifrån så jag berömde honom och skickade vidare. Då hoppar han upp på en rörställning och jag fick hjärtat i halsgropen (som vanligt när vi tränar höga) för det var högt och svårt. Jag stog för nära så han skällde inte där uppe utan hoppade ner igen. Han fäste tillslut och fick då belöning.

Nästa var också hög. Den tog han lite snabbare och fäste bra tyckte jag. Också uppe på en container. Anki fick hoppa ner och belöna, Kipper het.

Karin tipsade om att man kan koppelsöka runt en hög och när Kipper har fått vittring så går man bakåt i kopplet och drar med sig honom och skickar sedan lös så han kommer till skall direkt, för då har han tidigare bestämt sig var det är bäst vittring.

Vi avslutade med ett koppelsök på dold figg. Jag belönade och Kipper blir lite het av att inte få ta fram:)

Rätt nöjd med dagen.


Sandö!

Lördag 1 oktober kl. 09.00 på Sandö

(Hela gruppen uppdelat på två grupper, träning hela dan på olika stationer med både Christina och Karin som ledare)

Började dagen med uppbindning av hundarna. (9.30-13.30)

Mörkersök i lång svart container. Kipper var taggad så han gnällde hela vägen bort till fig. Märkte inte av att det var nåt problem. Ett litet problem kan vara att han blir så glad när han hittar så det tar ett tag att fokusera, först ska han klättra lite och gnälla och allmänt hämta igen sig. Fina skall när han väl kom till.

Karin tyckte att vi ska träna markeringsövningar, att han får se figgen läggas ut, så han ska fokusera mer och inte söka. Följa med och stoppa in fig, inte stress genom att se fig gå iväg, utan lugnt följa med och sedan gå därifrån och skicka.

Sedan var det fritt men kontrollerat sök på lill-ön. Kipper var duktig men fruktansvärt svårstyrd. Jag berömde lite för mycket. Fin avståndsmarkering. Kipper vill söka utan mig. Jag ska inte vara så nära honom i markering.

Lunch och efter det var det en djup. Väldigt djup men med jättebra vittring. Kipper skötte det fint. Bra skall. Blev nästan arg när han inte fick belöning ur legan där figg var, haha.

Sedan var det dirigeringsövning inomhus i gula huset. Det var svår vittring och Kipper for runt. Då flyttade sig Christina lite mot en källartrapp så Kipper såg det och slank efter. Otroligt. Nästa figg var uppför en trapp. Då fick jag stampa iväg för att ”visa” Kipper att det fanns en trapp: Här vill jag att du söker för här finns det. Tror att det blir bättre inomhus faktiskt, där är det svårare vittring. Jag är chanslös utomhus, haha. Fina markeringar.

Nu var det träning av gallertrapp i spiral med hittaövning på slutet uppe på 4 meters gallerdurk. Kipper var faktiskt lite berörd där uppe på 4 meter gallerdurk men det släppte då han blev superglad att se Marie. Ner var inga problem, jag backade på slutet. Men han hänger friskt i selen…

Tillsist var vi ner 2 och 2 i en krypgång. Jag och Kipper kröp med Lisabeth och Mira. Kipper var taggad och det var dammigt, kolsvart och luktade mögel. Phu.

Vi avslutade med att ta alla hundar på en halvtimmes promenad runt området.

Dagen var slut och jag åkte hem. Tråkigt att missa nästa dag men men. Utmaningen var att sova i bur på natten men det var enskilda rum (men jag har svårt att se att det skulle vara något problem för Kipper)

Märktes inget på Kipper att han skulle ha mattats efter dagen…


RSS 2.0