Könsmognad

Ja, nu är det ingen tvekan längre att Kipper är mitt inne i sin könsmognad. Han är mer "jobbig" igen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men han är "mer hund" nu. Jag tycker det är roligt men måste se upp så han inte travar ur hand. Det är lätt gjort när vi har peppat och peppat hela tiden. Nu måste vi dra lite i bromsen och ställa mer krav igen. Tur man är anpassningsbar! Fniss.
Han tvekar inte att stjäla mat från S tex. Han bara går rakt fram och snor det hon håller i. Skithund. Sedan hoppar han på allt och alla. Han liksom kräver uppmärksamhet. Han stjäl saker. Fast det har jag utnyttjat så att han måste komma tillbaka med och göra en snygg avlämning innan han får godis.
En sak som är positiv (tycker jag) är att han har börjat plocka upp saker på promenaden. Spontant så där. Kul.

Igår kväll när han låg på bästa fårfällen och gnagde på ett rått märgben så råkade en stor tavla välta över honom. Han spratt iväg och for rätt in i grinden som stog öppen till vardagsrummet. En sekund senare var han inne och gnagde på benet igen. Good Kipper!

Kipper morrade!

Åt mig igår kväll! Fantastiskt. Han eggade upp sig själv rätt rejält när han kampade med mig (jag höll emot och koncentrerade mig på att prata i telefonen). Ha ha Kipper kan!
Han kan också gå fint HELA kissrundan när jag tvingar honom. Bra att veta.
Annars blir det inte mycket tränat. Jag väntar på inspirationen. Jag ska i alla fall få vara hjälptränare i en sök-kurs nu till våren! Toppenskoj! Så det blir lite ordning.

Utmaning (min första och sista)

1. Vad heter du? Maria

2. Ett ord på 4 bokstäver: Majs
3. Flicknamn: Maya

4. Pojknamn: Mats
5. Yrke: Målare
6. Färg: Magenta

7. Klädesplagg: Morgonrock

8. Mat:  Makaroner
9. Sak i badrummet: Morgontofflor

10. Plats / stad: Malmö
11. En orsak att vara sen: Magsjuka
12. Något man skriker: Mespropp

13. Film: Mission Impossible

14. Något man dricker: Morotsjuice
15. Band: Motörhead

16. Djur: Mård
17. Gatunamn: Mejselvägen

18. Bil: Mazda

19: Sång: Mama Mia

20. Aktivitet med mer än en deltagare: Mångkamp


Inte sååå kul va?


Kipper är FUUUUL

tjöt S när vi var klara med utställningen. Tårarna trillade och det kändes rätt nyttigt att visa att man kan förlora fast man är fin ändå. Kipper fick jättefin kritik fast domeren tyckte han var feminin. Min stora fasa! Men det kändes rätt bra ändå faktiskt. Man tycker ju att sin egen hund är fin, det bara är så! Sedan var han visst lite överbyggd också men det vet vi ju:)
S sa: Det är som om benen springer fortare än kroppen:)
Domaren kollade ALLA tänder t.o.m. P1:orna men tji fick hon om hon letade nåt mer fel för Kipper har ALLA tänder!

När vi kom till utställningen så hävde Kipper upp ett tollarskrik när han förstod vad som skulle komma. Kipper älskar utställningar! Allt som det är mycket folk och hundar på det gillar Kipper.
Det som fascinerar mig är att han kan gå från 110 till 0 på bara några sekunder! Det är rätt trevligt och praktiskt ibland.
Då kommer jag alltid att tänka på alla som tycker att de har såååå uppfostrade hundar. Det är väldigt lätt att ha en väluppfostrad hund som inte "vill någonting". Vill en hund tex. inte springa och hälsa på andra hundar ( eller vill och vill, jag menar en hund med starka drifter, skärpa, jakt osv) eller så behöver inte det betyda att man har en väluppfostrad hund. Eller att hunden är "bra".
En bra hund är olika för alla. En bra hund för mig är när jag känner mig nöjd med hunden. När jag får ut det jag vill av den. När jag kan använda den som jag har tänkt. Men det är ju vad jag tycker. En annan människa skulle säkert inte tycka att min hund är bra. Detta är rätt skoj att tänka på.

Måste ta ett exempel:
I förrgår, när jag och Kipper gick på kvälls-rastnings-rundan så ser jag (som har haft belgare, vanan sitter i att alltid vara uppmärksam) 3 rådjur skutta över vägen en bit framför oss. Kipper går med nosen i backen och jag undrar: När ska han se dem? eller höra, eller lukta dem? Tja, det tog väl några sekunder i alla fall (en evighet, tyckte jag då). Då stannar han och kollar: Vad är det där? Äsch, nu går vi vidare Matte! Inget att bry sig om. Jag höll på att skratta läppen av mig där jag gick. Vad är det för hund jag har, tänkte jag. Det är roligt att bli förvånad. Vilket enkelt hundliv va?

Därför låter jag gärna Kipper spralla på så mycket som möjligt. Jag vill ju ha honom så.
När Kipper kom in på utställning så var han väldigt uppe i varv. Men jag sa bara åt honom att gå och lägga sig på filten. Det gjorde han och låg där i 2 timmar. Folk och andra hundar bara klev över honom. Är då jag bra hundtränare? Har jag en bra hund?
Jag bara undrar och reflekterar över hur olika hundar kan vara!

Träningen

gick väl bra. Varken mer eller mindre. Full koncentration på mig när vi jobbar men väldigt nyfiken och uppe i varv när vi inte gör det. Ska fundera på om jag ska bry mig om det. Hatar fortfarande snön. Igår kom det ännu mer. Suck.
Måste ändå säga att jag är lite imponerad över Kippers snabbhet i lydnaden. Hoppas det håller i sig.
Annars gillar han tik-kiss väldigt mycket nu. Stor pojke. Men äta vill han inte. Behöver inte det heller eftersom han fick så mycket korv på träningen. Äter syskonen bra eller dåligt? Och i så fall vad äter de???

Nybadad!

Åh, vilket stoll Kipper blir när han är nybadad. Jag blir tokig! Han springer, hoppar och vill ruska bort vattnet. Och vilken päls han har. Håller med Elenor om att ibland liknar dom en liten leonberger.
Badet var nödvändigt eftersom vi har varit i Stockholm. Maken till skitiga gator får man leta efter. Kipper hade inga vita tassar kvar:) Men vi hade skoj i alla fall i Stockholm. Vi åkte tunnelbana och promenerade på Bromma flygplats och Kipper åt ingen hundmat alls, bara godbitar från PizzaHut och hotellfrukosten. För att inte tala om alla tuggummin han drog i sig och allt vi inte vill veta som kan finnas i rännstenen. Hua.
Nu är i alla fall tassarna kritvita och lyser så fint brevid mig. Han ligger stilla nu.
Imorgon är det träning igen:)

Stockholm!!!

Here we come!
Nu blir det slött i helgen. Vi ska till Stockholm och mysa hela familjen. Kipper också. Ska bli roligt att visa honom mina favoritställen i Stockholm, ha ha. Kom på att där får han inte gå in.... 
Hoppas att det finns nån liten grön plätt där vi kan träna spår. Skulle vara jätteskoj att prova. Ska ta med en pinne så får vi se. Annars ska vi bo på hotell och åka tunnelbana och shoppa och äta god mat. Mysigt ska det bli!
Lägger in en gammal bild på Kipper i mysläge:

Lydnad...

Ja, allmänlydnadspasset gick ju vägen i alla fall, även om vi kunde ha fått en bättre start. Orkar inte dra igenom momenten igen men huvudsaken är väl att Kipps blev godkänd. Så nu har vi startat på kurs, tävlingsförberedande. Tråkigt bara att det är bara jag som vill tävla i gruppen....
Men det är rätt långt dit. Kipper kan grunderna i alla moment i lydnadsklass 1 men inte mycket mer. Men vi kämpar på!
Jag har rätt så mycket funderingar kring hundträning i allmänhet men det slutar alltid med att jag måste lita på mig själv!
Fick i alla fall lite nya tips på kursen tex vid tandvisning. Kipper har vääääldigt svårt för att vara stilla när en trevlig människa är i närheten. Ser roligt ut när han tvingas sitta stilla och "domaren" närmar sig och svansen börjar vifta!
Huvudsaken är att Kipper trivs och har kul.
Den dåliga början på passet var att Kipper inte alls tänkte strunta i den "mötande hunden". Så vi fick göra passivitetskollen innan och sedan gick det bara bra. Otroligt hur bra Kipper har blivit på platssittning på så kort tid, en vecka. Han skulle sitta kvar i 1 minut med störning av hundar, människor, bollar som kastades och jag var 10 meter ifrån. Bra va?
Måste ju dra det som var mindre bra: När vi kom hem så kunde inte Kipper slappna av. Han bara vill busa mera. Har sett det förr men det var länge sedan nu. Måste vara lite försiktigare och inte gå så fort fram. Koncentrationen måste byggas upp. Stackarn fick nog koncentrera sig sammanlagt 30 minuter=ett elitlydnadsprogram igår och det är helt klart för mycket.
Ska tänka på det.

Äckligt nöjt inlägg

Nu ska jag verkligen berömma min hund! Kipper är fantastisk! Tollare-Terv 1-0 idag i alla fall...
Vi var i slalombacken hela förmiddagen. Mycket folk och Kipper var med. När det inte hände nåt så tippade han omkull och låg och spanade. Brydde sig inte om att det nästan åkte folk på honom. Underbart. Sedan när jag ville ha fart på honom så startade han i 110! Good Kipper!! Mattes hund!
Han är för övrigt väldigt social. Vill verkligen hälsa på alla. Efter ca 1 timme satte jag honom i bilen för då tyckte jag att det räckte. Han var ju så duktig och koncentrerade sig så bra.
Annars så tränade jag ingångar med apporten igår kväll. Det gick kanon första gången! Men inte när jag skulle göra flera gånger...

Glömsk matte!

I morse lämnade jag som vanligt Kipper hos min mor i Nolby, ett vanligt villaområde. Där har vi en inhägnad till Kipper så han kan gå ut och in som han vill i princip. I morse glömde(!) jag att stänga grinden när jag gick. Jag åkte på jobbet och modern åt frukost. När hon tittade ut en kvart senare så ser hon att grinden är öppen! (Hon hade som vanligt bara släppt ut Kipper utan att tänka mer på det, han är ute nästan hela dagarna, t.o.m sover ute). Hon rusar ut och vrålar: KIPPER! och Kipper kommer farande runt hörnet på garaget. Vilken tur va? Undrar var han har varit, om han träffade nån? Tur att det är så lite trafik där....
Hämtade honom på lunchen och tränade (lite) innan det var dags för bilen på jobbet. Jag har snart lyckats att få honom att tycka om "bollen". Duktig matte!
Igår kväll så låg jag på gatan utanför där vi bodde och "lekte" med bollen. Flera grannar undrar nog hur det är fatt. Men vad gör man inte?

Tvångsklippt

Nu har jag klippt Kippers framtassar. Pälsen alltså. Han har haft som tofflor under tassarna och häromdagen när vi tränade inne på hala golvet så studsade han rätt upp och halkade och landade på vänster bog och skrek. Inte roligt. Så nu blev det ansning. Det ser väl sådär ut, måste öva på det.
Nu blir det också lite koppelpromenader ett tag och så hoppas vi att det bara var en sträckning.

Men pälsen på huvudet får jag inte röra. S säger att det är det mysigaste partiet på Kipper så det sparar vi väl ett tag till. Men man blir väl hemmablind och tycker det är snyggt, sedan får man skämmas på en utställning:)

Har börjat träna sitt och ligg kvar men det är så tråkigt. Jag har inte tålamod att stå still i flera minuter. Tråkigt. Så då blir det dålig träning. Har nämligen en förmåga att chansa liiite för länge och då kliver Kipps upp och då måste vi träna 5 sekunder igen. Då blir det så att jag inte tränar alls:(

Igår köpte jag Kippers första apportbock av trä! Jo, jag har haft en hel hög med bockar i olika storlekar men de har förkommit. Har dock inte testat den ännu. Men jag är beredd! Om andan skulle falla på....

Jaha, nu är det bara att börja träna!

Maud, vad har du ställt till med nu då? Nu ska jag göra det här nya påfundet tydligen. Men jag ser det som en utmaning! På måndag är det dags för:

Allmänlydnadspasset

Allmänlydnadskurser inom SBK avslutas idag med ett litet prov och diplom. Allmänlydnadspasset kan genomföras på en centralt plats i samhället. Man värderar varje moment enligt 3 kriterier:

  • Mycket väl genomfört - hunden utför momentet utan hjälp från föraren
  • Väl genomfört - hunden utför momentet med viss hjälp från föraren
  • Behöver träna mer - hunden utför ej momentet trots upprepad hjälp från föraren
MomentBehöver träna merVäl genomförtMkt väl genomfört
Kvarsittande med störning   1-2 min   
Möte med hundar på naturstig   
Sitta tyst i bil med störning ca 5 m utanför   
Gå fint vid sidan eller bakom   
Hantering / visitation   
Inkallande utan störning   
Inkallande med störning   
Stopkommando   
Passivitetskontroll   
Nosaktivitet   
Valfritt moment   

GENOMFÖRANDE:

  1. Kvarsittande med störning Miljön ska vara naturlig såsom parkeringsplats, skog eller bostadsområde. Hunden lämnas att sitta kvar medan föraren rör sig i en radie om 10 m från hunden.
    Hunden utsätts för 3 olika typer av störningar i form av andra människor, hundar, fotbollar och liknande.
    OOPS! Kan vi inte...ännu.
  2. Möte med hundar på stig eller gångväg Hunden ska föras i slakt hängande koppel och inom en sträcka av 100 m möta 3 hundar med ägare. Hundägaren kan välja att avvika från stigen några meter.
    Vikten läggs här vid att hunden förmås att nonchalera den mötande hunden och rikta sitt intresse mot föraren. Individuella förutsättningar beaktas.
    Ska vi nog fixa.
  3. Sitta tyst i bil Bilen parkeras på en för hunden lämplig plats inom ett centrum- eller klubbområde. När föraren lämnat bilen passerar annan människa, därefter människa med hund utanför bilen.
    Om det är revirkänsliga hundar accepteras att störningen ej sker på närmre avstånd än 10 m.
    OK.
  4. Gå fint vid sidan eller bakom föraren Hunden ska transportera sig tilsammans med föraren från exempelvis bilen till träningsområde. Hunden ska föras i slakt hängande koppel eller lös, intill eller bakom sin förare. Sträckan bör vara 100 m.
    Oj, det var långt. Får man springa?
  5. Hantering / visitation
    a) av föraren
    b) av annan person

    Hundägaren undersöker hunden fysiskt. Tittar på tänder, öron, tassar, känner igenom hela kroppen, lyfter på ben och svans. Visitationen ska pågå under ett par minuter.
    Kan bli nog så knepigt, han kan bara med godis...
  6. Inkallande utan störning Föraren väljer själv hur inkallningsmomentet testas. Inkallningen ska göras på minst 10 m avstånd.
    OK.
  7. Inkallande med störning Hunden utsätts för 3 av föraren valda störningsmoment.
    Vad ska man välja?
  8. Stopkommando Hunden ska på kommando upphöra med aktivitet. Kommando "Stanna", "Ligg" eller liknande ges för att bringa hunden till passivitet.
    Får väl köra: Läggdä.
  9. Passivitetskontroll Hunden ska, utan hjälp från föraren, kunna förhålla sig passiv i valfri ställning under ca 2 minuter.
    Ha, skulle inte tro det. Synd att jag har betalat kursen...
  10. Nosaktivitet Hunden ska under 3-5 minuter målinriktat och koncentrerat arbeta med sitt luktsinne. Det kan vara föremålsletande, godisletande, spårarbete eller liknande.
    Frolic...
  11. Valfritt moment Hundägaren beskriver hur momentet ska utföras och visar därefter. Hundföraren avgör också bedömningskriterierna för momentet.?

Ja, nu har jag lite att träna på!!!
Alltid kul med test, ha ha.

Tränade förresten lite på lunchen igår (med fokus på aktivitet) och det gick jättebra! Kipper flög omkring precis som en terv = matte nöjd!
Tråkigt att behöva träna passivitet nu då men ska försöka ändå så får vi se.

Ja, Maud hur ska du förklara nu då om vi inte fixar det? Får jag tillbaka pengarna eller kan jag gå själv utan hund?
Skulle inte ha börjat med det här egentligen, har aldrig gått kurs förr så varför börja nu? Eller var det för att jag hade en tokig terv? Jag vet faktiskt inte. Jag har ju haft Birgit! Behövs ingen kurs då inte.
Ska rapportera hur det går.

Grattis på 8-månaders dagen alla kullsyskon!!!!!!


 


Ibland är det inte lätt alltså

Jag har varit på Birsta hela dagen så C skulle ta hand om Kipper. Hur gick det? frågade jag nyss.
Jo, jag la ett spår sa C.
??? sa jag.
Tro vad du vill sa C.
Hurdå? sa jag.
Jag sa åt honom att sitta och sedan gick jag bakom en snödriva och gömde en godis, sedan sa jag SÖK, sa C.
??? sa jag.

Jag tog det från början för C: Det du gjorde var möjligtvis ett uppletande fast med godis. När det är sök letar man människor och spår betyder följa människospår.
??? sa C.

Ja ja, det spelar ingen roll, varför ska man vara så petnoga?

När vi var ute på promenad i lördags så ekade det hela tiden: KIPPER; KOM; STAAAANNA; SIITTTT! osv från S.
Jag orkar bara inte. Får vara glad om det blir nån som helst tävling innan 2 år för Kipps.

Jo, min mor brukar tjata LETA! också hela dagarna när hon vill att Kipper ska städa golvet från tappade smulor...

Det verkar väl jättehundvänligt i min familj? Fast det gör inte så mycket, idag när jag skulle säga LIGG åt Kipper fattade han inte. Han verkligen såg på mig och undrade vad jag ville.

Trög-Kipper!!

Stiltje igen...

Nu är det så där lugnt igen. Inga vidare framsteg. Idag när jag skulle träna apportering med vår träpenna så släppte skithögen, ja så heter han ibland, pennan bara sådär. Då blev jag irriterad och lämnade raskt alla goda förutsatser jag haft om att träna positivt. Dumma hund! sa jag och skällde på honom. Hur svårt kan det vara att hålla i en penna!!! OK, sa Kipper och höll i pennan nästa gång. Man får inte vara dum tänkte jag, men var väldigt nära att hämta hem en terv.

Annars har vi bara varit och sprungit i skogen, ja Kipper alltså, jag har gått.
Jag snöt mig i skogen och kastade papperet(!) en bit från stigen. När vi kom tillbaka samma väg så tvärvände Kipps när han kände snor-lukten. Ja, vad annat kunde jag säga än BRA!!! Man får vara nöjd med det lilla ju. Att han hämtar nåt frivilligt i skogen. Suck.

RSS 2.0