Träningslördag

Idag var vi till Timrå där vi mötte Birgit. Vi skulle träna lite med Kipper och hennes Terv-tik Champis och miljöträna valpen Navarre. Med Kipper gjorde vi början till budföring. Vi gjorde en vind-övning som gick jättebra. Bra med självständig hund i söket faktiskt. Jättebra figurantintresse! (Eller kan det ha berott på älgköttet??) Sedan promenerade vi till Timrå BK och provade deras "bäbis-stege" för skojs skull men Kipper fattade inte var han skulle kliva. Han såg bara rolig ut...
Det var också ett lydnadshopp framme så jag passade på att testa det med Kipper. Han hade aldrig provat förut men det gick verkligen jättebra! Kul träning allt som allt. Ser fram emot nästa gång!

Ridhusträning

Måste bara skriva och tala om hur det gick! Det gick bra! Faktiskt. Tack Birgit för värdefulla tips!
Vi gjorde som så att vi BARA tränade kontakt. Så fort Kipper tog kontakt så fick han en godis. Funkade klockrent! Ett tag i alla fall, sedan märkte jag att koncentrationen började svikta så då gick vi ut. Bra va? Jag måste erkänna att det var svårt. Jag fick inte säga nej, inte rycka i kopplet, inte vara negativ. Så neggo-Maria byttes mot mes-Maria. Kipper gillade det. Tror jag det. Får se hur vi gör i framtiden. Blandar stil troligtvis efter behov. Allt för att förvirra.
Nä, men det kändes faktiskt jättebra!! Kipper blev så taggad av att vara med mig så jag kunde inte låta bli att träna lite fot. Å vad bra det gick! Det är mycket som kan ändras med inställning tydligen....

Rolig hund

Kipper är jätterädd för nysningar! Nä, inte rädd precis men när nån nyser så blir han jätte fundersam. Han ser så rolig ut då. Det går inte över heller. S är jätteförkyld just nu och nyser stup i ett så man kan ju tycka att Kipps skulle bli van men inte då. Fniss.
Igår på promenaden så markeringskissade han för första gången! Jag skrattade tyst så skoj var det. Äntligen känns det som att vara på promenad med en riktig hund. Jag är knäpp, jag vet. Kipper lyfte på benet mot en snöklump där det var en annan hund som hade kissat före. Så stor kille nu!

Ja, mycket annat händer det inte. Ska på ridhusträning ikväll och då ska det BARA tränas kontakt.

Genombrott!

Kändes det som igår kväll. Jag var ute och kissade Kipps innan natten och fick för mig att träna lite, hade Frolic i fickan. Då kom jag på en sak som triggade igång Kipper rejält: Social belöning. Har aldrig använt det förr på någon hund och med tanke på att Kipper inte tycker om klappar och närhet så var det helt otroligt. (Fast jag tror Kipper tycker det är roligt att få dominera mig lite, det är det han gör när han hoppar på mig) Men jag kan ju använda mig av det för att få honom taggad!

Efter det så läste jag i den underbara boken "Sikta på 10:an" av Svartberg. De beskriver så bra men en sak förstår jag inte (och det var vanligt enl. dem). De kör inte med nån kravfas. Men hur gör man om hunden tycker nåt är roligare än den bästa belöningen? Där är jag nu...och funderar.

Men men, träning är inte allt! Jag har även knäppt lite kort!!!

Nä, jag har inte varit i fjällen. Men visst är det fint ovanför mitt jobb?





Jag brukar åka upp hit och rasta ganska ofta. Det är mysigt och lugnt och skönt. Lite trafik och folk.
Nu ska vi ha en trevlig fortsättning på helgen!


Nu har jag tränat också!

Tänkte det var dags att rycka upp sig! Det blir inga 1:a pris i soffan. Jag och Kipps ägnade 1 timme efter middagen till positiv träning. Det är svårt att vara positiv hela tiden, jag vill gärna bråka på Kipps när han inte är "med". Kan bara inte träna helt utan krav men det tror jag inte på heller. Övervägande positivt var det i alla fall. Vi tränade mest fot (superkorta sträckor), kontakt och inkallning. Och vi tränade med boll!!! Kipper vet inte riktigt vad han ska göra med en boll (han ser äcklad ut när han tar upp den) men han såg ut att ha roligt när jag kastade den i alla fall. Jag "bytte" sedan med godis. Fast Kipps släpper bollen och nosar på backen, det är inte kul. Tänker tillbaka på Ville som kunde göra precis vad som helst för vilken boll som helst. Men men Kipps kanske kommer dit han också? Vi får se, annars kan jag ju börja kasta köttbullar...
Pratade lite med Birgit idag och hon har alltid svar på mina frågor och funderingar. Jag blir alltid peppad av henne träningsmässigt. Ska skriva upp lite punkter senare som jag ska tänka på med Kippers träning. Jag har börjat skriva träningsdagbok fast den är hemlig.

Innan träningen idag så fick Kipps rasta av sig lite. Det är verkligen full fart nu. Lite för mycket ibland. Vi har gjort det till en rolig lek att han springer upp till toppen på snöhögar. Problemet är att han springer ännu fortare nerför och idag hoppade han rätt ner på plogad asfalt. Stackars bogar. Märktes dock inget på Kipps men det är inte bra.

Satt och funderade igår kväll pånågra saker som är speciella med Kipper:

Kipper älskar frukt, speciellt apelsin, och grönsaker, speciellt paprika (ha ha vi har inte så mycket grönsaker hemma)
Kipper gillar bara Doggys torrfoder....
Om Kipper inte har smakat något förut tex en korvskiva, så måste han leka en kvart med det innan han äter upp det.
Kipper kan inte gnaga på ben om man inte håller i det åt honom.
Kipper luktar alltid på sitt bajs och ser förvånad ut.
Kipper måste alltid vara med mig i badrummet om jag duschar.
Kipper kan inte ligga på en säng eller soffa utan att ramla ner.

Knäpp-Kipper!!!

Alla bara tränar och tränar....

Vad gör då vi? Ja, inte tränar vi så mycket i alla fall. Jag får bara ångest över att det går så bra för alla andra och så dåligt för mig (oss). Tror jag ska sluta blogga och läsa bloggar. Det gör mig bara på dåligt humör, tävlingsmänniska som jag är. Hm. Nja, en del bloggar är riktigt inspirerande faktiskt. Tänk om jag skulle träna lite mer och läsa lite mindre? Men det är ju sånt dåligt väder. Det är mörkt. Det är kallt. Jag jobbar 100%. Jag har så lite tid. Jag städar. Ibland i alla fall. Jag drömmer om 1:a priser men vad hjälper det? Jag kan ärligt säga att Kipper inte kan så mycket alls. Lydnadsmoment alltså. En bra dag så kan han: Sitt, ligg och hit. Men då ska han sitta kvar en stund innan jag ropar. Det gör han bara ibland och definitivt inte utan att jag påminner honom. Han kan inte sätta sig upp på "sitt" från ligg. Ja, det är mycket han inte kan. Jag upplever honom som omogen. Men så är han ju bara 6 månader. Han har börjat intressera sig för lukter ute. Han är underbar inomhus i alla fall. Han var ensam hemma idag för första gången! Det gick bara bra. Han kan sitta ensam i bilen ett par timmar också. Det enda "jobbiga" med honom är att han hoppar av glädje (på Sara). Hon kan inte värja sig. Men Kipper är SÅ glad så han kan inte behärska sig, sötnosen.
Vardagslydnaden fungerar dock utmärkt. Den är precis som jag vill ha den och att det inte stämmer med alla andras det skiter jag i. Jag vill ha en hund som är uppmärksam när vi är ute och går. Lyhörd och samarbetsvillig. Det tycker jag att Kipper är nu. Nu vill jag att han ska gilla bollar och helst komma med dem till mig:)
Vad det är värdelöst med snö! Kan inte träna spår och jag skulle vilja göra det nu. Jag tror att jag och Kipper skulle få ett bättre samarbete om vi tränade lite spår....får göra fler uppletande inomhus istället. Tråkigt. Fast det tycker inte Kipps:)

Dummare än tåget!

Det är jag det. Igen.
Jag och Kipper har varit på ridhusträning. Varför tränar man i ridhus på vintern? Kanske för att slippa snö och halka? Kanske för att träna igenom moment som hunden redan kan? För att få välbehövlig störning? Svar ja på alla frågor.
Vad gör jag där då? Med en 6-månaders VALP??? Hur kan jag ha så höga krav på lilla Kipps?
Jag var där rätt tidigt så det var bara ett ekipage där men hon tränade med klicker. Jag gick längst bort med Kipps och körde lite fot och platsliggning. Det gick väl sådär. Efterhand droppade det in fler och fler folk i ridhuset. Jag fick slita mer och mer med att få Kippers uppmärksamhet. Jag blev arg och Kipper blev stressad. Som tur var innan jag hade gått i taket så gick jag ut en sväng. Tänkte rasta Kipps lite lös runt travbanan. När jag gick där i mörkret så tänkte jag till lite. Vi gick inte in i ridhuset nåt mer.
Jag måste verkligen jobba med att sänka kraven. Hur kan jag tro att det ska gå att få ett bra fotgående i ett ridhus när han inte har det hemma???? Sa ju det, dummare än tåget!

En sak var bra i alla fall! I mitt slitande för uppmärkasamhet så tog jag fram en boll. Kipper har inte brytt sig om bollar förut men nu ville han ha den! Han ville att jag skulle kasta den men han plockar inte upp den sedan. Skum hund det här. Svårtränad tycker jag. Det är svårt att få honom i perfekt balans mellan "stress" och uppmärksamhet. Men varför måste det vara perfekt? Det ska jag tänka på idag.

Lite nya bilder

Tiggarblicken:


Alla bilder i detta inlägg är tagna av Birgit Svensson. Tack Birgit!  Hon passade på att ta några kort när jag var där.

Fin hund:


Ståbild: Lite tveksam kanske men det är ju jobbigt att stå så här tycker Kipper!


Pigg och uppmärksam!


Undrar om all snö är borta hos Birgit också? Här vid kusten är det NÄSTAN spårbart i skogen!

Viktkoll och höjdkoll

Haha, jag har vägt och mätt Kipper! Trodde ni inte att jag skulle komma ihåg va?
6 månader gammal väger Kipper 18,5 kg och är 49 cm hög. Det verkar väl OK? Jag har ingen aning....
Jag vet bara att han har slutat äta så han tycker väl att han är färdigväxt!
Jag känner mig lite bättre idag så jag ska i alla fall ut med bilen och rasta Kipper. Inte från bilen men jag åker ut i skogen och ställer mig där så får Kipps rusa omkring.

Kipper fyller 6 månader!

Och naturligtvis alla kullsyskon också! Grattis på er alla!
I morgon ska Kipps vägas och mätas. Tror inte han har gått upp så mycket i vikt, han bantar och dessutom äter han inte torrfoder längre. Nä, blött och smaskigt ska det vara, gärna vår mat. Eller små barbie-skor eller dylikt. Vi får se i morgon.

Idag har vi haft kalas för S, det tredje som sagt. H kom och tog med Kipper på en rastningsrunda på ca 3 timmar! Har man fina vänner eller vad? Kipper hade roligt och fick både gå lös och i koppel. Toppen med en trött hund så här på kvällskvisten. Kipper har ju som sagt lite överskottsenergi nu för tiden. Och det med rätta! Men det ska bli ändring på det. Min kvällslektyr är just nu "Sikta på 10:an" och ju mer jag läser ju mer jobb inser jag att det är att träna lydnad. Ska jag orka? Jag är ju en "allt eller inget"-människa. Jag ska ge det en chans i alla fall. Just nu känns det jobbigt att "börja om".

Jag har återuppstått

Stackars Kipper. Jag har varit så otroligt sjuk, ont i halsen mest. Så dålig att jag har varit till doktorn. Virus. Inget att göra. Ännu sjukare blev man då. Jag och Kipper har tillbringat 2 och en halv dag i sängen. (Kipper på golvet). Jag kan säga att han är rejält understimulerad nu. Alla dåliga sidor visar sig. Men men, det blir nog bättre när jag orkar röra på mig igen. Först ska vi bara klara ett till kalas för S i morgon. Det tredje. Bortskämd unge det där.

Valpresa och träning

Nu har det hänt lite mellan slappar-dagarna. Vi har varit till Husum, Kennel Fozaso´s (Villes uppfödare) och tittat på terv-valpar (igen!).
Ska nog inte göra det nån mer gång för de är så UNDERBARA! Satt med Blå i famnen flera timmar...
Kipper var inne och lekte med dom och sedan drog vi iväg på skogspromenad.
Igår var vi också och gick ute en sväng. Då kom jag på att vi måste träna nåt så det blev budföring som Kipper tyckte var väldigt roligt. Han sprang så läppar och öron fladdrade! Good Kipper!
Idag har vi haft kalas för S som blir 6 år i morgon. Mycket folk och stimmigt blir det så nu är Kipper trött och sover sött.

Nytt år - nya möjligheter

Känns som om det här året kommer bli ett bra år!
Nyårsafton blev lugn. Jag och Kipper var hemma och hörde på smällarna genom väggen. Kipper brydde sig inte. Skönt.
När familjen skulle skjuta av sina raketer (för S) så åkte jag och Kipps iväg med bilen för kvällsrastning i skogen. Inte så mysigt. Det var kolsvart och nymåne. Jag blev räddare och räddare och tänkte: Det här går ju inte. Vi hörde också rätt mycket skott. Så det blev en kort rastning eftersom jag inte ville föra över min rädsla på Kipps. Kipps han bara stack iväg i skogen som vanligt. Var väl hästbajs som drog. Som vanligt.

Igår var jag och Kipper till B i urskogen. Nä, men i Lagfors, Ljustorp, Bergeforsen, Timrå. Jättefint hus och ställe, mysigt!
B tittade lite på mina problem med Kipps men vi kom överrens om att det nog inte var så många problem trots allt:)
Efter fika så var det dags att kolla lite på hennes 11-veckors terv-valp, Navarre. Urgullig var bara förnamnet. Han hade inte heller några problem visade det sig igår. Vi är så glada och nöjda så.
Kipper var inne hos B och blev lite upptuktad av Champis, terv-tiken. Men det var bara nyttigt för Kipps nosade henne lite väl mycket i baken. Efter det så var det dags att träffa Navarre. Både Kipps och Navarre var lite rädda för varandra i början. Det såg otroligt roligt ut! Men de blev jättebra kompisar. Hoppas vi kan träffas ofta så de förblir goda vänner.

På kvällen kom C och Festis och T och Theo hit!!! Hur kul var inte det? De var på väg upp till valpträffen i piteå som vi inte ska på. Jättekul att få se kullsyskonen! Sååå fina var de. Lika Kipper fast ändå inte. Jag måste banta Kipper. Hm.
Vi släppte alla valpar (och en cocker) på hembygdsården. De sprang och hade skoj.
Tack tjejer för att ni kom förbi!!!

Nu är det bara Texas som jag skulle vilja träffa! Och Kiira, Sprocket och Tonic.....


RSS 2.0